Ga naar inhoud

Op ontdekking op én aan het water in Harderwijk

| Gastblogger Eliane Roest

Hanzestad Harderwijk is in alle seizoen fijn om te bezoeken, maar in de winter kom je er het beste tot rust aan het water. Dan voelt slenteren over de boulevard met een warme beker chocomel als een winterwandeling in de Mediterrane. Vertraag en geniet mee van mijn favoriete activiteiten aan het water in Heerlijk Harderwijk.

Eilandhoppen op de randmeren in Harderwijk

Dacht je dat je alleen in Griekenland kunt eiland hoppen? Guess again, ook in Harderwijk en omstreken kun je gaan eiland hoppen. In het Wolderwijd liggen meerdere eilandjes die absoluut een bezoek waard zijn. Wij huurden een bootje bij B&B Bootverhuur in Zeewolde vlakbij Harderwijk en vertrokken in deze mooie sloep het water op. De bootverhuur adviseert ook over de diverse vaarroutes in de omgeving. Wij kozen voor de Eilandhop-route. Doe jezelf een plezier in de winter door voldoende dekentjes mee te nemen en je goed in te pakken.

  • De Biezen: een prachtig natuureiland en wat ons betreft was het de perfecte plek voor onze picknick (van tevoren een flinke tas en koelbox laten vullen bij de Italiaanse traiteur Umberto in Harderwijk en een royale thermos met glühwein mee). De Biezen heeft 35 aanlegplekken.
  • Knarland: Voorzien van 36 aanlegplekken is Knarland een groene oase. Maak een kleine wandeling over het eiland. Je komt langs Knarland als je naar De Biezen vaart. Dus als je niet overal wilt aanleggen, vaar je er alsnog automatisch langs.
  • De ZeggeWil je een bootje huren met de kinderen in Harderwijk en omgeving? Dan leg je het beste even aan op De Zegge. Het eiland heeft zelfs een kleine speeltuin met glijbaan

Een sloep huren in Harderwijk en de omgeving is een leuke ervaring. In een boottocht van ongeveer twee uur vaar je je langs al deze eilandjes en leg je even aan. Wil je er een halve of zelfs hele dag van maken? Leg aan voor de lunch in Harderwijk, steek over naar Zeewolde voor een borrel of wijk uit naar het Veluwemeer. Er is meer dan genoeg te ontdekken vanaf het water. En vergeet op de terugweg niet via het aquaduct te varen, een unieke ervaring om over de snelweg heen te drijven.

TIP: Neem contact geld mee, het kan zijn dat er om aanleggeld gevraagd wordt. Vaak een euro per persoon.

Culinair genieten aan de strandboulevard van Harderwijk

Harderwijk mag wat ons betreft allang culinaire hoofdstad genoemd gaan worden. Het aantal (goede) restaurants per inwoner ligt hoog, net als de kwaliteit van het eten. Wil je gewoon relaxed genieten? Wandel naar de boulevard, voor lunch, borrel of diner, hier drie van onze favorieten.

  • Waan je in Italië tijdens je lunch aan de boulevard van Harderwijk. Schuif aan bij Bella Ciao, bestel een glas wijn en laaf jezelf aan een Caprese of een huisgemaakte pasta.
  • Beachvibes bij Walhalla. Voor een laidback sfeer ga je naar Walhalla, met een surfshack look ga je hier voor de voeten in het zand gevoel. Haal je drankje en plof neer in de luie stoel bij de open haard. Of sluit je dagje aan het water af met een gezellig diner. It's up to you.
  • Visje happen bij Johannes. Je kunt natuurlijk niet naar Harderwijk komen en dan vertrekken zonder eerste een visje te happen. Dit doe je het beste bij Johannnes aan de boulevard. Of je nu voor een verse haring, gerookte paling of een kneiter vers portie kibbeling gaat. Bestel je wat te drinken? Het bruiswater bottelen ze zelf en een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.

Overnachten aan het water

Sluit je dag op het water in Harderwijk af in stijl met een overnachting bij Loft Harderwijk. Gevestigd in een boothuis aan de Waterfront (prachtig nieuwe wijk gelegen aan het water). Van top tot teen is de Loft Harderwijk ingericht met waterthema. Een luxe interieur met marineblauwe en prachtige foto's van boten aan de muur. Een uitzicht wat geen seconde verveeld. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gaat het leven op het water hier aan je voorbij. Van sups, opblaaskano's tot de mooiste boten varen hier voor de steiger voorbij.

Begin je dag met koffie/ontbijt in de winterzon en sluit je dag af met een bubbel op het balkon. Dit heerlijke ontbijt kan je laten bezorgen door Y.A.M. met een goede beker koffie erbij. Huisgemaakte scones, verse croissants, de dames weten wat een goede start betekent. 

Suppen op het water in Harderwijk

Op een plonsworp afstand van het boothuis waar we verbleven vind je Sup&Go Harderwijk. Ook in de winter kun je met een dikke wetsuit aan een rondje suppen door de binnenstad van Harderwijk. Na een korte introductie tot suppen, het lijkt makkelijker dan het is, gingen we op pad. In de citytour SUP je door de Waterfront zo de haven van Harderwijk in, een stukje langs deen dan langs de achterkant van het Dolfinarium weer terug naar het startpunt. En fantastisch rondje, ontspannend en intensief tegelijkertijd (afhankelijk van het weer). Het blijft uniek om een stad vanaf het water te ervaren. 

Bonustip: woon je in Harderwijk en wil je graag de stad mooi houden? Ze zoeken bij SUP & Go soms vrijwilligers om mee te suppen en plastic te vissen uit het water. Mooi initiatief! 

Harderwijk je bent heerlijk! Zelfs na meerdere keren in Harderwijk te zijn geweest, wist de stad mij weer te verrassen. De instant vakantiesfeer die de stad zelfs in de winter heeft, plus de gastvrijheid van de Harderwijkers, maken het de ultieme bestemming voor een dagje weg in eigen land. Ik kijk nu al uit naar een volgend bezoek. Joe! Eliane.
 

Dit blog werd geschreven door Eliane Roest van Instagrambloggers.nl. | Bij Instagrambloggers.nl schrijven we over de mooiste bestemmingen in Europa met aandacht voor kunst, cultuur en natuur.