Stadswandeling Harderwijk & wandelen op de Veluwe

Een korte maar leerzame en boeiende stadswandeling door de binnenstad van Harderwijk of met de wandelschoenen aan kilometers maken over de Veluwe. Voor het maken van een mooie wandeling is Harderwijk een perfect vertrekpunt.

Stadswandeling door historisch Harderwijk

In de Harderwijker binnenstad zijn twee organisaties acties die stadswandelingen verzorgen: Stichting Rondeel en het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen. Met passie en plezier leiden de enthousiaste stadsgidsen je naar de mooiste plekjes van de stad en vertellen je over de boeiende geschiedenis en de geheimen van de stad. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid een mooie stadswandeling maken.

Wandelen over de Veluwe

  Op de Veluwe vind je de mooiste bossen, heidevelden en zandverstuivingen van Nederland. Het is hier natuurlijk fantastisch wandelen. Harderwijk is het ideale start- en eindpunt voor eindeloze wandeltochten. Met na afloop een heerlijke kop koffie op het terras.

Gilde van Harderwijker Stadsgidsen

De stadsgidsen van het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen verzorgen cultuurhistorische wandelingen door Harderwijk voor kleine en grote groepen. Individuën kunnen aansluiten bij de dagelijkse wandeling. 

© Verhaal van de Stad

Stichting Rondeel

Stichting Rondeel leidt al meer dan vijftien jaar groepen rond door Hanzestad Harderwijk. De enthousiaste stadsgidsen verzorgen cultuurhistorische rondleidingen voor grote en kleine groepen (minimaal 5 personen). 

Hanze stadswandeling

Harderwijk is een Hanzestad. De Hanze stadswandeling geeft inzage in de boeiende Hanzegeschiedenis. Hoe veel torens had Harderwijk, wat waren de belangrijkste handelsproducten, wat gebeurde er op het prachtige pleintje De Smeepoortenbrink? De Hanze stadswandeling leidt je naar de plekjes die een functie hadden in de tijd van de Hanze. Je treedt bijna letterlijk in de voetsporen van de handelaren, de koopmannen en de Graaf van Gelre. 

Klik op onderstaande link om de Hanze wandelroute Harderwijk te downloaden en maak gebruik van de kortingsbonnen.

Download hier

Beweegroutes door de stad

GA Harderwijk heeft de eerste twee beweegroutes in de stad gerealiseerd. Beweegroutes zijn gemarkeerde wandelroutes van ca. 5 km. Op de Website van GA Harderwijk  vind je de eerste twee gemarkeerde routes. Het is de bedoeling dat er in totaal 5 wandelroutes van ca. 5 km uitgezet worden die op elkaar aansluiten en gecombineerd kunnen worden. De eerste route loopt door Drielanden en de tweede route langes het Zeepad. 

 

Geloof en een Hoop Liefde wandeling

Begin januari 2016 heeft het EO televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde aandacht besteed aan de mooie stad Harderwijk en haar inwoners. Er is ook een stadswandeling uitgezet langs de plekjes waar opnames zijn gemaakt. Bezoek bijvoorbeeld de smederij van Reinier Hoving, wandel onder de Vischpoort door en drink een kopje koffie bij de Oude Synagoge.

Klik op onderstaande link om de Geloof en een Hoop Liefde wandeling te downloaden. De route begint bij het Stadsmuseum Harderwijk (Donkerstraat 4) en vervolgens ga je rechtsaf! Let op: in de tekst staat linksaf, een klein foutje.

Download hier

Boswandeling

Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe. Een schitterend natuurgebied waar je eindeloos kunt wandelen over verharde en onverharde paden. Er zijn verschillende routes uitgezet. Parkeer bijvoorbeeld langs de Watertorenweg en bezoek de natuurlijke speeltuin of wandel naar zandverstuivingen het Beekhuizerzand.