Ga naar inhoud

Tips voor 24 uur in Harderwijk

| Tom Aussems | Columbus Travel

‘Harderwiekers’ noemen hun stadje heerlijk. En dat snappen wij helemaal. Want uit eten gaan kan je in Harderwijk als de beste met al die toprestaurants. Maar het is hier ook heerlijk vanwege de ligging aan het water en historische setting met charmante doorkijkjes en intieme pleintjes. Wij vinden de stad stijlvol, boeiend, smaakvol en lekker knus. Vanaf station Harderwijk wandel je in een kwartiertje naar het compacte stadshart van de Hanzestad. Klaar voor 24 uur heerlijkheid?

10.00 uur - 10:00 uur: Ambachtelijk starten bij Baron, De Boterlap of Ouderwetse Bakkerij

Zonder goede bodem geen frisse start! Een van de beste restaurants in Harderwijk is Baron. Hier schuif je aan voor een uitgebreid kakelvers ontbijt. Ga voor een klassieke Eggs Benedict met zalm en romige spinazie, of gezonde yoghurt met noten granola en rode vruchten coulis. Heb je thuis al ontbeten? Kies dan voor een echte Veluwse appeltaart met eerlijke koffie bij De Boterlap op het prijswinnende terras. Als je geen zin hebt om uitgebreid te gaan zitten, dan scoor je een originele Zeebeer uit de hand bij de Ouderwetse Bakkerij. Dit is een vullend meergranen broodje boordevol vitaminen en mineralen.

Alle ontbijtplekken liggen in het stadshart, op ongeveer een kwartiertje wandelen vanaf station Harderwijk of 7 minuten met de OV-fiets.

 • Baron is maandag t/m zaterdag geopend voor ontbijt vanaf 09.30 uur. Op koopzondagen vanaf 11.00 uur. Bij De Boterlap kan je dagelijks vanaf 10.00 uur terecht. De Ouderwetse Bakkerij is maandag t/m zaterdag open vanaf 08.30 uur 
 • Een ontbijtgerecht bij Baron is gemiddeld € 8, koffie met appeltaart is € 6,50 bij De Boterlap en een Zeebeer bij de Ouderwetse Bakkerij is € 5,10

Markt 15, baronetenendrinken.nl
Markt 5, deboterlap.nl
Kleine Markstraat 1ouderwetsebakkerij.nl

 

Ouderwetse Bakerij

11.00 uur - Wandel door de Hanzetijd

Naast fijnproevers trekt Harderwijk veel watersporters en historieliefhebbers. In de Hanzetijd was Harderwijk een belangrijke handelsstad. Wist je dat Harderwijk al in 1231 stadsrechten kreeg en dat de stad ooit aan de woeste Zuiderzee lag? Veel historische bouwwerken staan nog steeds in volle glorie te pronken. Zoals eeuwenoude stadsmuren, Middeleeuwse poorten en statige koopmanshuizen. Volg op eigen houtje de Hanze wandelroute en je ziet alle parels. Wil bijzondere verhalen horen? Ga dan met een gids op pad en ontdek geheimen die zelfs de locals niet kennen van Harderwijk als Hanzestad, garnizoensstad, universiteitsstad, stad van de Munt en vissersstad.

Het vertrekpunt van je stadswandeling ligt op een paar stappen van de ontbijtplekken. 

 • De Hanze wandelroute is volledig gratis
 • Dagelijks kan je een stadswandeling met een ervaren stadsgids volgen om 14.00 uur. Meld je voor 13.00 uur die dag aan bij het Toeristisch Informatie Punt  
 • Zowel de Hanze wandelroute als de wandeling met gids starten vanaf het Oude Stadhuis op de Markt

Markt 1, heerlijkharderwijk.nl

13:00 uur - Lekker licht lunchen bij Dikke Dirck

De stad is klein van stuk, maar groots in culinair aanbod. Echte foodies weten de allerbeste restaurants van Harderwijk wel te vinden en gaan uit eten aan de Vischmarkt. Aan dit oudste pleintje van de stad, achter de beroemde Vischpoort, vind je zelfs twee sterrententen. Omdat we vanavond al een echt culinaire tip hebben, adviseren we een wat lichtere lunch. Dikke Dirck is hiervoor een gezellig toptentje. Neem een frisse carpaccio- of geitenkaassalade. Voor de wat stevigere trek vind je een keur van tosti’s, burgers en vers belegde broodjes op de kaart.

Tip: hou wat ruimte over voor een toet bij buurvrouw Patrijs! Een kleurrijk paradijs voor zoetekauwen. Laat je verleiden door de dessert expert en bestel een roze ijshoorntje met een bolletje ‘mille-tuille’ of ‘croccante all’amarena’ voor onderweg.      

 • Dikke Dirck is woensdag t/m zondag geopend voor lunch vanaf 12.00 uur. Openingstijden Patrijs: woensdag t/m zaterdag 09.30 – 20.00 uur, zondag en dinsdag 12.00 – 20.00 uur 
 • Een lunchgerecht bij Dikke Dirck is gemiddeld € 12,50

Hondegatstraat 3, dikkedirck.nl
Hondegatstraat 4, patrijsharderwijk.nl

15:00 uur - Lachen en leren in Harderwijker musea

Uit eten is een feestje in Harderwijk, dat is wel duidelijk. Maar er valt ook nog wat te lachen en te leren hier. Zo kent Harderwijk een aantal interessante musea, waarvan wij het Marius van Dokkum museum en het Stadsmuseum echte aanraders vinden. Bezoek je beide musea op dezelfde dag? Dan krijg je een korting van 50% op de entree van het andere museum.

Het lachwekkende Marius van Dokkum museum

Dit verrassende museum ligt in de oude ‘snijcamer’ van de Harderwijker Universiteit en is het enige museum in Nederland van een springlevende kunstenaar. Een dag per week schildert Marius hier nog in het zolderatelier en hij sprak zelf de audiotour door het museum in. Ook bijzonder: je mag hardop lachen in het museum. En dat is maar goed ook, want de humoristische taferelen op de schilderijen toveren op zijn minst een glimlach op je gezicht.

Je wandelt in 4 minuutjes van Dikke Dirck en Patrijs naar het museum.

 • Dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 - 17.00 uur
 • Entree: volwassenen € 10, 13 t/m 18 jaar € 5, kinderen en Museumkaart: gratis

Academiestraat 7, mariusvandokkummuseum.nl

Maak een tijdreis in Stadsmuseum Harderwijk

Wil je meer weten over de roemruchte stadsgeschiedenis van Harderwijk, bezoek dan zeker het Stadsmuseum. Vooral de vaste tentoonstelling ‘Pension Harderwijk’ met ‘Kamers vol verhalen!’ is de moeite waard. Op een bijzondere, interactieve manier maak je een reis door de tijd. Naast de vaste presentatie biedt het Stadsmuseum twee wisselende kunsttentoonstellingen per jaar en iedere zes weken een nieuwe expositie met werk van een lokale kunstenaar. Bekijk de website voor de kalender.

Het is 1 minuutje wandelen van het Marius van Dokkum museum naar het Stadsmuseum. 

 • Geopend dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur
 • Entree: volwassenen € 10, 13 t/m 18 jaar € 5, kinderen en Museumkaart: gratis 

Donkerstraat 4, stadsmuseum-harderwijk.nl

18:30 uur: - Tafelen tot in de late uurtjes bij Savage

Wild, ongedwongen en anders. Dat is waar Savage, de kleurrijke gastrobar van de talentrijke vrienden Robert en Patrick, voor staat. Hier zit je op luipaardstoelen en is de losbolligheid van de chefs vertaald in een asymmetrisch lijnenspel op de wanden. Savage biedt een oogstrelend interieur én tongstrelende gerechten. Want volgens de inspecteurs van Michelin is dit een van de beste restaurants in Harderwijk en een beloftevolle zaak. Ga voor een creatief vijf- of zesgangenmenu en proef de spannende combinaties uit de open keuken. De gepassioneerde chefs koken spetterend en speels, maar nooit ten koste van de pure smaken. En de wijnkaart? Die is superbe, dus blijf lekker lang natafelen!

Vanuit Stadsmuseum wandel je in 4 minuten naar Savage. 

 • Restaurant Savage is geopend voor diner van donderdag t/m maandag van 18.00 – 00.00 uur
 • Reserveer vooraf online een tafeltje
 • Je bestelt hier een vijfgangenmenu vanaf € 65

Bruggestraat 4, savageharderwijk.nl

23:00 uur - Blijf lekker uitslapen bij Tinaz

Harderwijk kent niet alleen de beste restaurants, je slaapt hier zelfs in gastronomische sferen. Bij logement Tinaz logeer je boven een culiwinkel en wijnlokaal aan de culinaire Vischmarkt. Je krijgt je eigen appartement, compleet met living, regendouche en goedgevulde koelkast. Bovendien slaap je hier lekker knus onder eeuwenoude balken. En, heel fijn, ze hebben een late uitchecktijd om 11.30 uur en op zondagen zelfs pas om 13.00 uur. Lekker uitslapen dus! Wim en Tina runnen naast deze B&B ook het wijnlokaal beneden. Daar organiseren ze regelmatig een wijnproeverij voor echte fijnproevers. Check de agenda op de site. Misschien iets voor de volgende dag als je waterrijk Harderwijk gaat ontdekken?

Je wandelt in 4 minuutjes van restaurant Savage naar logement Tinaz en het is vanuit Tinaz 20 minuten lopen naar station Harderwijk. 

 • Bij logement Tinaz boek je een appartement voor 2 personen vanaf € 120 inclusief ontbijt 

Vischmarkt 4, tinaz.nl