Ga naar inhoud

Ontmoet Hanz - daar waar iets te beleven is

Aangenaam ik ben Hanz. Ik neem jou mee op onze reis door Hanzestad Harderwijk. Samen gaan wij op zoek naar de bijzondere dingen die hier gebeuren. Ik laat je zien hoe waardevol onze geschiedenis is en hoe deze doorwerkt in het heden. Ik laat je zien hoe we samenwerken en welke energie er hangt. Kijk door mijn ogen anders naar dingen, anders naar plekken en anders naar ervaringen die je kunt beleven in deze Hanzestad. Ik laat je ook anders kijken naar de Hanze in jou. Ik laat je de Hanze zien. Ga je met mij mee?

Groetjes van Hanz

 

Hanz zijn geschiedenis

Een klein voorwerp, dat verwijst naar een groots verleden: het Hanzepaardje!

Harderwijk was in de Middeleeuwen lid van het Hanzeverbond en dreef handel met landen in het Oostzeegebied. Dit metalen gewichtje in de vorm van een paardje kwam rond 1300 per schip vanuit Noorwegen mee naar Harderwijk. De H op het paardje verwijst naar Koning Haakon van Noorwegen. Het paardje werd gebruikt om de waarde van gouden en zilveren munten te bepalen. Het paardje was 6 x 4, 4 x 2 cm groot, woog 87,5 gram. Het gewicht kwam overeen met een halve Mark. Toen een beentje afbrak werd het gewichtje onbruikbaar en werd weggegooid. Eeuwen later is het teruggevonden.

Nu is het Hanzepaardje niet alleen een tastbare herinnering aan het Hanzeverleden van Harderwijk, maar is het ook het symbool van de stad geworden.

Het originele Hanzepaardje kun je bekijken in Stadsmuseum Harderwijk.