Harderwijk volgens Christianne - Harderwijker idylle

De dagen lengen. Winterstad Harderwijk maakt zich op voor een nieuw jaar. Hoewel de temperatuur in december hoger was dan de normale waarde in die maand, kunnen we de winterkou niet afschrijven. De witte wereld kan nog komen. Onze ondernemers hebben in ieder geval met hun ijsbaan op de Markt en met de glijbaan in het Hortuspark al een voorproef genomen. De stad was aangekleed met de kleuren die passen in deze tijd van het jaar.

Toen ik lopend langs de ijsbaan naar onze oude stadhuis keek, kreeg ik een déja vu. Een grote krans sierde de gevel van het gebouw. Hangt dat er al lang? Waar had ik dit eerder gezien? Niet overdag maar altijd met sfeerlichten in de knusse avondkleur? Of is het beeld mij in de loop der jaren onbewust ingeprent terwijl ik alleen of met mijn gezin de afgelopen jaren elke winter tevreden langs de ijsbaan liep?

Onlangs keek ik op een zaterdagavond even naar de televisie. In een flits zag ik voor een reclameblok iets bekends voorbijkomen. Ik ben die hele avond naar het scherm blijven kijken en, ja hoor, daar kwam het beeld weer. In een winters tafereeltje van gure avondlicht en met enkele schaatsers op een ijsbaan herkende ik het oude stadhuis op de Markt. Gehuldigd met een koninklijke krans op de voorgevel. Zelfs een kleine ondertiteling bevestigde mijn trots. De stad, winters gekleed, werd van haar mooiste kant getoond aan televisiekijkend Nederland.

Mooi. Dat brengt weer wat aandacht teweeg! Harderwijk krijgt elk jaar ongeveer 2 miljoen bezoekers. Een overgroot deel gaat naar het Dolfinarium maar ook een groot deel, en dat aantal groeit, bezoekt onze binnenstad en de landelijke rust bij Hierden. Toch viel het mij op dat onlangs een producent van een promotiefilm niet wist dat de binnenstad van Harderwijk zo mooi kan zijn. Het was nota bene een regenachtige dag toen zij filmden en onze stad was niet eens verlicht door de zon. Kennelijk hebben we nog veel aandacht en bezoek te winnen. Toen de programmamaker gevraagd was wat hem zo opviel was zijn antwoord ‘de idylle van de oude binnenstad. De Harderwijker idylle’.

Christianne van der Wal
(Christianne is Wethouder van de Gemeente Harderwijk)