Ga naar inhoud

Trots, ondernemend, dynamisch en samenwerken... - de Hanze zit in onszelf!

Struinend door de eeuwenoude straten van historisch Harderwijk snuif je de Hanze op. De oude haven, de Vismarkt, de statige panden. Het geluid van golvend water, de geur van verse vis, koren en graan. Op elke hoek van het oude centrum vind je de verhalen. De Hanze prikkelt de zintuigen en de verbeelding, zelfs nu nog. En méér nog: de Hanze zit ook in onszelf, nog steeds.

Het Hanzeverbond brengt vanaf de 13e eeuw rijkdom en handelsgeest naar Harderwijk. En naar de andere Hanzesteden aan de IJssel en de Zuiderzee. Verbonden door het water, verenigd door de handel. Meer dan drie eeuwen vóór de oprichting van Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

 

 

Hanzejaar 2023

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

Dit jaar wordt het Hanzejaar 2023 georganiseerd. Een jaar waarin Hanzestad Harderwijk samen met acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland extra betekenis geeft aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Vanuit de rijke historie worden nieuwe oplossingen bedacht voor vandaag en morgen. En daarbij wordt ambitie en lef getoond, zoals de Hanzesteden en hun bewoners dat al meer dan 800 jaar doen.

 

Ga op pad

Een stad om trots op te zijn

Harderwijk is nog steeds een levendige en gastvrije stad met ondernemingsgeest. Een stad met moderne bedrijven, hoogwaardige horeca en spraakmakende evenementen. En een stad van ambitieuze projecten. Zoals het Waterfront, met de nieuwe boulevard als verbindende factor.  Ambitieus, gastvrij, ondernemend … de Hanze zit in onszelf, nog steeds.

Iets om trots op te zijn!

Zomaar een greep uit onze HanzeAgenda - Je komt Hanz overal tegen in de stad

Beleef de Hanze het hele jaar!

  • 14 & 15 oktober en 22 t/m 30 december - Hanze Escape Tour | Weet jij te ontsnappen uit Harderwijk?
  • 14 & 15 oktober - 24 uur in de Hanze | een weekend boordvol activiteiten
  • 22 t/m 30 december - Kleur de Hanze

Bezoek ook onze UitAgenda

Vanghentoren Harderwijk

HANZ - ontmoet Hanz

Struinend door de eeuwenoude straten van historisch Harderwijk snuif je de Hanze op. De oude haven, de Vismarkt, de statige panden. Het geluid van golvend water, de geur van verse vis, koren en graan. Op elke hoek van het oude centrum vind je de verhalen. Vier het Hanzejaar met ons door de letterlijke geboorte van paard HANZ. Vanaf april zal HANZ zich namelijk, in groot formaat, rond gaan bewegen door Harderwijk. Van evenement naar evenement: HANZ zal er zijn! En: als HANZ er is, dan is er iets Hanze-gerelateerd aan de gang. 

Benieuwd naar meer van Hanz en zijn avonturen?

Een heel weekend vol activiteiten

24-Uur in Hanzestad Harderwijk

Op zaterdag 14 oktober en 15 oktober 2023 is het 24 uur Hanze in álle negen Hanzesteden. Die dagen barsten de steden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals:  muzikale optredens, de museumnacht, wandelingen en rondleidingen.

Ook in Harderwijk krijgt het programma steeds meer vorm. Zo is tijdens de museumacht het Stadsmuseum tot 0100 uur geopend (thema stappen door de jaren heen) en ook het Marius van Dokkummusuem is 's avonds geopend tot 21.00 uur. Marius is zelf ook aanwezig. 

Een groot deel van de winkels in de binnenstad is tot 22.00 uur geopend en in de straten in stad kun je genieten van verschillende optredens. 

De gidsen van het GIlde en Rondeel verzorgen Moonlight wandelingen en bij de MESS vindt een gaaf jongeren event plaats. 

In het Hortuspark vindt een Hanzemarkt plaats en op de Smeepoortenbrink zorgen de bewoners voor een sfeervol event. 

Houd onze website in de gaten voor het definitieve programma. 

 

 

24-uur in de Hanze